Existují dva základní typy kávy. Káva arabica a káva robusta. Zatímco robusta je známá svou hořkou a těžkou, zemitou chutí, arabica je známá pro svou lehčí chuť, mírně nakyslou s mnoha různými podtóny. Květinovými, oříškovými nebo čokoládovými, v závislosti na tom, o jakou konkrétní kávu se jedná. Káva arabica tvoří asi 70 % celosvětové produkce kávy. Tato káva je základem pro mnoho různých pokrmů a nápojů. Pojďme se podívat, co vše se z této kávy připravuje.
Espresso
Espresso je naprostým základem kávových nápojů. Příprava espressa z kávy arabici potřebuje kvalitní mletí a správnou techniku extrakce kávy. Espresso z kávy arabica má obvykle velmi jemnou a vyváženou chuť, což ho činí ideálním nápojem nejen pro samotné pití, ale také pro přípravu dalších nápojů.
Cappuccino
Cappuccino je jedním z nejznámějších kávových nápojů. Svou oblíbenost získal zejména v Itálii, ale dnes je oblíbený po celém světě. Příprava cappuccina zahrnuje espresso, které se zalije napěněným mlékem. Spojení espressa a mléka tvoří neodolatelnou kombinaci hořké kávy a krémového mléka.
Flat white
Flat white je dá se říct latte, ale ve zmenšené podobě. Je také silnější. Obsahuje dva shoty kávy a jednu porci mléka. Vyžaduje pečlivou techniku přípravy. Káva arabica je pro flat white ideální, jelikož se skvěle doplňuje s mlékem.
Cold brew
Cold brew je káva, která má specifickou přípravu. Připravuje se totiž studeným způsobem. Mletá káva se namočí do studené vody a ponechá se tam 12 až 24 hodin. Výsledkem je jemná káva, která má méně nakyslou chuť, než pokud se připraví pomocí horké vody.
Latte
Latte je také velmi populární variantou kávy. Na rozdíl od cappuccina obsahuje větší množství mléka a méně pěny. Základem je espresso z kávy arabica, která se poté smíchá s horkým mlékem. Nahoru pak přijde čepička z našlehané mléčné pěny.